Jānis Kārkliņš

8 gadi, Ogre

Šogad pabeigšu Ogres 1. vsk. 2. klasi. Man patīk lasīt grāmatas. Regulāri piedalos un lasu BĒRNU, JAUNIEŠU UN VECĀKU ŽŪRIJAS piedāvāto literatūru atbilstoši manam vecumam un arī dažas pusaudžiem domātās grāmatas.

Iesniegtās recenzijas

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Patika, ka Klāvs un Intars nejauši sastapa plastmasas maisiņu Dusmukuli. Tā bija dzīva, runīga un dusmīga, jo ir izmesta kopā ar citiem maisiņiem. Tāpēc maisiņi klīda pa ielām, pinās koku zaros un plunčajās peļķēs.
Grāmata māca atkārtoti lietot maisiņus, mainīt paradumu tos izmest un izglābt pasauli no šiem plastmasas huligāniem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Maisiņš pamatīgi pārbiedēja Klāvu, kad tas šļūca pāri tiltam tieši tajā brīdī, kad Klāvs kopā ar mammu devās mājup. Brāļi sākumā maisiņu noturēja par EZI, bet izrādījās - tas bija dzīvs maisiņš.
1) Eži uz Zemes parādījās aptuveni pirms 15 miljoniem gadu.
2) Uz eža ķermeņa ir aptuveni 10 000 adatu.
3) Cepts ezis tiek uzskatīts par tradicionālu čigānu ēdienu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā stāstīts par 9 gadus vecu zēnu Gvidi. Kādu dienu vecāki viņam paziņoja, ka būs brālis. Man patika, ka vecāki gribēja paņemt zēnu Tomu no bērnu nama. Tā ir tik cēla rīcība! Bet nepatika, ka vecāki sāpināja Gvidi, jo nepaprasīja viņa viedokli un nesaprata viņa slikto uzvedību. Tāpēc Gvids protestēja un darīja visu, lai Toms nekļūtu par viņu ģimenes locekli. Tomēr beigās zēni izrunājās un salaba.
Grāmata māca, ka vecākiem jāstāsta bērniem taisnība, nedrīkst slēpt vēstules un izteikt domas bērnu vietā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tiešām neatceros, ka grāmatā bija pieminēts kāds dzīvnieks. Varbūt suns?
1) Suņi saprot līdz 250 vārdiem un žestiem, prot skaitīt līdz pieci un spēj atrisināt vienkāršus matemātiskus uzdevumus.
2) Suņi dzird ultraskaņu. To uzzinot, mūziķis Pols Makartnijs ultraskaņu ierakstīja dziesmas A day in the life beigās kā veltījumu savai kucītei Martai. Par godu viņai Pols sarakstījis arī dziesmu Martha My Dear – tā iekļauta Bītlu 1968. gada albumā.
3) Suņiem ir trīs plakstiņi: augšējais, apakšējais un trešais plakstiņš jeb mirkšķināmā membrāna, kura mitrina un pasargā acis.

3. uzdevums. Grāmata - kino!