Aija Ambaine

9 gadi, Rīga

Mani sauc Aija. Man ir 9 gadi, un es eju 2.klasē. Lasīšanas stafetē ar prieku piedalos jau otro gadu. Man patīk dejot tautas dejas.

Iesniegtās recenzijas

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lasīju Nīla Geimena grāmatu ‘’Koralīna’’. Es nekad nebiju lasījusi grafisko romānu. Šī grāmata ir aptuveni kā komiksi, tikai interesantāki. Vārds Koralīna man uzreiz saistījās ar vārdu Karolīna no grāmatas ‘’Vecās savrupmājas noslēpums’’. Stāsts bija par Koralīnu, bet visi viņu sauca par Karolīnu. Vienu dienu viņa atvēra durvis un iegāja istabā, kur gaidīja viņas citi vecāki. Beigās viņa knapi izglābās no citas mātes nagiem un nonāca atpakaļ pie saviem īstajiem vecākiem. Grāmatas galvenie varoņi ir Koralīna,viņas cita māte un melnais kaķis. Koralīna ir jauka, draiska, zinātkāra, aizrautīga, drusku bailīga, bet arī drosmīga un mīļa. Cita māte izliekas, ka ir jauka. Viņa ir arī jocīga, stingra, izaicinoša un ļauna. Šī grāmata bija aizraujoša, baisa un drusku smieklīga. Es nesapratu, kapēc akmens ar caurumu vidū dod veiksmi un kā citas mātes labā roka nokrita no viņas. Es nesapratu arī citas lietas - vai citas mātes māte bija nomirusi, kāpēc vecā aka bija bīstama un kāpēc Koralīnai ieteica nevilkt zaļu krāsu. Mani sasmīdināja daļa, kurā Koralīna dabūja no savas mammas segu kā aizsegu, lai varētu spēlēties ar lellēm. Man nepatika, ka visi Koralīnu sauca par Karolīnu un vēl man nepatika mis Spinka un mis Forsibla. Šī grāmata māca neiet tur, kur tev neatļauj un nekad nedarīt izaicinājumu, ja tu domā, ka otrs cilvēks krāpjas vai nemaz to nedarīs.Manuprāt, autors mēģināja pateikt, lai netic kaut kādiem stāstiņiem par kuriem tikai viens saka, ka tā ir patiesība.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos rakstīt 3 faktus par kaķiem.
1. Parasti kaķi diennaktī guļ no 12 līdz 16 stundām.
2. Kaķi medī vairāk nekā 1000 dažādu citu dzīvnieku sugu.
3. Pasaulē ir aptuveni 600 milijoni kaķu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vecās savrupmājas noslēpums

Viktorija Zlatkina

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lasīju Viktorijas Zlatkinas grāmatu ‘’Vecās savrupmājas noslēpums’’. Grāmatā bija stāstīts par divām meitenēm vasaras brīvlaikā. Viņas atrada skārda bundžu, kurā bija papīrs, uz kura bija rakstīts par veco savrupmāju. Galvenie varoņi bija Karolincis jeb Karolīna, Albīna, Fēlikss, suns Validols un pārdevējs Lešeks. Man patika, ka grāmatā bija pieminētas pārdabiskas būtnes. Es joprojām nesaprotu, kā varēja pastāvēt cilvēks bez galvas un meitene bez kājām. Es nedaudz nobijos no viņiem, jo viņi gribēja bērnus nobeigt, bet viss izrādījās tikai filma. Karolīna ir jauka, gudra, apķērīga, asprātīga, draudzīga un drosmīga. Albīna ir jauka, kārtīga, mīļa, drosmīga un dažreiz arī bailīga. Es gribētu būt Karolinces vietā, jo es gribu būt detektīve, jo man būtu interesanti redzēt pārdabiskas būtnes, rāpties lielos kokos un, manuprāt, ir forši būt piedzīvojumos ar draugiem. Es gribētu būt arī Albīnas vietā, jo es ļoti gribu mazo māsu, jo es gribētu tik drosmīgu draudzeni kā Karolīni, es gribētu dzīvot blakus parkam un man būtu daudz ko darīt pa vasaru. Mans mīļākais tēls bija Albīna un vēl man patika viņas mazā māsa Tasja, bet mani nemīļākie tēli bija Gadžets un viņa kaušļu banda. Man nepatika, ka pārdevējs Lešeks bija diezgan ļauns, vēl man nepatika daži kautiņi starp Karolinci un viņas draugiem pret Gadžeta bandu. Man arī nepatika, ka grāmatā nebija īsti pateikts dažu tēlu izskats. Es nemaz negaidīju, ka grāmata beigsies ar pārsteidzošiem notikumiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija daudz dzīvnieki, un es no tiem izvēlējos sikspārni.
1. Pastāv vampīrsikspārņi jeb sikspārņi, kas sūc cilvēka asinis.
2.Pasaules mazākais sikspārnis ir tikai īkšķa naga lielumā, to sauc par kamenes sikspārni.
3. Ziemā sikspārņa ķermeņa temperatūrair dažus grādus virs nulles.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lasīju Vanesas Valderes grāmatu “Baltā vilcene”. Man patika lasīt par dzīvniekiem. Lielākā grāmatas daļa notika upes ielejā. Grāmatā bija stāstīts par vilceni Piekto, kura izauga piecu vilcēnu ģimenē, aizgāja no sava vilku bara un pievienojās citam baram. Galvenie varoņi bija vilcene Piektā, mamma Bezbailīgā, tētis Platrīklis. Piektajai ir 3 brāļi un 1 māsa. Manuprāt, aizejot no bara, Piektā rīkojās gan pareizi, gan nepareizi. Piektā rīkojās pareizi, jo viņai ir jāsaprot īstā dzīve, lai varētu dzīvot viena pati un būt draugs krauklis Rākam. Man likās, ka viņa nerīkojās pareizi, jo vismaz brīdi viņai vē bija jāpaliek pie savas ģimenes, viņai vajadzēja ņemt kādu līdzi un labāk iemācīties atrast dzīvniekus. Piektā man likās saprātīga, jauka, mīļa, bāla un diezgan maza. Mamma bija sirsnīga, mīļa, dažreiz stingra, jauka un jautra. Tētis bija stingrs, drosmīgs, jauks un mīļš. Man grāmatā patika dažādi negaidīti pavērsieni, vilku vārdi un tas, ka grāmatā dzīnieki runā. Es uzzināju, ka katram vilku baram ir sava teritorija un arī daudzas lietas par citiem dzīvniekiem. Man likās pārsteidzoši, ka beigās arī Piektajai piedzima 5 vilcēni. Man patika, ka grāmatas beigās ir vairāki jautājumi ar atbildēm. Šī grāmata māca būt uzmanīgam pie ūdenstilpnēm un ticēt sev.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēta arī puma. Vienreiz es biju zoodārzā un man likās ka pumas būrī nekur nav. Tomēr tad, kad es gāju prom, viņa man gribēja nomedīt un leca virsū, bet, par laimi, priekšā bija stikls.
Es uzzināju par pumām dažus faktus.
1. Pumas nerēc, bet viņas murrā un ņaud.
2.Dabā pumas dzīves ilgums ir no 15 līdz 18 gadiem, bet zoodārzā var būt pat vairāk nekā par 20 gadiem.
3. Piedzimstot pumas acis ir zilā krāsā, bet tad, kad pieaug - dzintara krāsā.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Šušnirks un spoku muiža

Arno Jundze

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lasīju Arno Jundzes grāmatu “Šušnirks un spoku muiža”. Šī grāmata līdzinājās grāmatai “Mazais pūķis Kokosrieksts spoku pilī”. Grāmata bija saistīta ar detektīviem. Galvenie varoņi bija Šušnirks, Mazulis, Lords Pērkinss un kambarsulainis Boriss, drusku arī pavārs Pjērs no Francijas un daži spoki. Galvenie notikumi notika Vidkautkurnekurienē.
Man grāmatā patika daudzie piedzīvojumi un to atrisinājumi, jocīgās vēstules no Borisa, mani sasmīdināja aviokompānijas “Čiepa air” nosaukums. Man ļoti patika, ka nedzīvi priekšmeti var kustēties un runāt. Šušnirks man likās nopietns, gudrs, apķērīgs, dažreiz jauks, viņš ir pieaugušais. Mazulis man likās gudrs, dauzonīgs, mežonīgs, diezgan traks, jocīgs, ziņkārīgs, dažreiz bailīgs, bet pamatā diezgan drosmīgs. Es gribētu un arī negribētu būt Šušnirka vietā, jo viņš ir daudz vecāks par mani, strādā un viņš iekļūst tādos piedzīvojumos, kādi vispār nevar pastāvēt. Būt pieaugušajam ir diezgan bailīgi, jo es ne par ko negribētu pieskatīt mežonīgu mazuli un negribētu būt baisā muižā. Es gribētu būt Mazuļa vietā, lai varētu ļoti ilgi dauzīties, muļķoties, ko īstajā dzīvē nevar darīt, jo citādi es apgrieztu skolu kājām gaisā. Grāmatas beigas likās pārsteidzošas. Es negaidīju, ka īstais Boriss un Lords Pērkinss būs ieslodzīti pagrabā.
Šī grāmata māca neuzticēties cilvēkiem, kurus tu nepazīsti, bet palīdzēt cilvēkiem, kurus tu pazīsti, pat ja īsti netici viņiem. Ja grāmatai būtu, es ar lielu prieku izlasītu 2.daļu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas haizivis. Es par haizivīm uzzināju dažus, ļoti interesantus faktus.
1.Mazākā haizivs pasaulē ir 17 cm gara.
2. Vaļhaizivīm uz muguras ir pelēkdzelteni plankumi un svītras, un katrai haizivij ir savs īpašais raksts. Vaļhaizivs vidējais garums ir 9,7 metri un vidēji sver 9 tonnas.
3. Haizivs uz zemes mīt vairāk nekā 445 milionus gadu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!