Olivers Skride

6 gadi, Rēzekne

Mani sauc Olivers un es lasīšanas stafetē piedalos jau otro reizi. Ja pagājušajā gadā visas grāmatas man priekšā lasīja mamma, tad šogad tās izlasīt mācos arī es. Ceru, ka nākamajā vasarā es lasīt būšu iemācījies jau tik labi, lai varētu uzsākt skolas gaitas. Daudzās pasakās tiek stāstīts par trīs tēva dēliem, un, līdzīgi kā šajos stāstos, arī mūsu ģimenē mēs esam trīs brāļi. Es esmu vecākais no brāļiem, tāpēc bieži vien pamācu mazākos un cenšos rādīt labu piemēru, lai mammai un tētim ir priecīgāk. Man patīk sportot, spēlēt galda spēles un darboties ar Lego klucīšiem, bet ceru, ka drīzumā man patiks lasīt arī grāmatas, tik vēl nedaudz jāpatrenējas.

Iesniegtās recenzijas

Kā uzbūvēt auto. Tehniskā pasaka

Martins Sodomka

1. uzdevums. Kā Tu reklamētu un ieteiktu grāmatu saviem draugiem!

“Mans draugs! Izlasi grāmatu un uzbūvē auto kopā ar mani - darot kopā, mums tas noteikti izdosies!” Maniem draugiem vajadzētu izlasīt Martina Sodomkas grāmatu “Kā uzbūvēt auto. Tehniskā pasaka”, jo: 1. tajā ir izskaidrots no kādām detaļām sastāv auto un kā tie darbojas; 2. grāmatā parādīts, ka, tikai esot draudzīgam un darot visu kopā, var sasniegt izvirzītos mērķus; 3. lasot grāmatu var iemācīties, ka žigls prāts un asa mēle var palīdzēt pārvarēt daudzas negaidītas grūtības un iemantot draugus.

2. uzdevums. Iedomājies, ka esi literatūras kritiķis!

Martina Sodomkas “Kā uzbūvēt auto. Tehniskā pasaka” ir grāmata visu vecumu zēniem un vīriešiem, kas ataino un stāsta par auto būves pamatprincipiem un to, ka, strādājot komandā, var sasniegt izvirzītos mērķus. *Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? - Man patika uzzināt visu par auto detaļām un kā tās darbina auto. Grāmatā bija ļoti skaistas ilustrācijas, kas parādīja, kurā vietā attiecīgā auto detaļa atrodas. *Kā tev liekas, kurš no pasakas varoņiem vairāk līdzinās tev? - Man liekas, ka esmu kā žurka Ārčijs - es spēju salabot gandrīz jebkuru brāļa Lego būvi vai mehānismu un ātri vien saprotu, kā darbojas lietas. *Vai bija lietas, kas tev grāmatā “Kā uzbūvēt auto. Tehniskā pasaka” nepatika? - Uzbūvēt mašīnu ir varen grūts darbs pat manam tētim, kur nu vēl man. Tāpēc daudzi grāmatā izlasītie vārdi man aizmirsās jau pāršķirot nākamo lapaspusi. Grāmata noteikti paredzēta nedaudz vecākiem zēniem par mani. *Kādu atziņu ieguvi - ko saprati izlasot šo grāmatu? - Esot un darbojoties kopā ar draugiem iespējams ir viss - pat uzbūvēt auto. Izlasot Martina Sodomkas grāmatu “Kā uzbūvēt auto. Tehniskā pasaka” var noskaidrot no kādām detaļām sastāv auto un kā tie darbojas, kā arī to, ka, tikai esot draudzīgam un darot visu kopā, var sasniegt izvirzītos mērķus un iegūt jaunus draugus.

3. uzdevums. Uzzīmē filmas pirmizrādes afišu par izlasīto grāmatu!

Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā. Pēc Tūves Jānsones stāstu motīviem

1. uzdevums. Kā Tu reklamētu un ieteiktu grāmatu saviem draugiem!

“Mans draugs! Dodies piedzīvojumā ar trollīti Muminu un atrodi Vientuļajā salā apslēptos dārgumus!” Maniem draugiem vajadzētu izlasīt pēc Tūves Jānsones stāstu motīviem izdoto grāmatu “Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā”, jo: 1. grāmatā aprakstīti trollīša Mumina piedzīvojumi, kas norisinās neparastos apstākļos; 2. Vientuļajā salā ir apslēpti dārgumi, un, lasot grāmatu, var noskaidrot vai tos var uziet arī mēnessgaismā; 3. tā parāda, ka nav nepiemērotu apstākļu, lai darītu to, kas iecerēts.

2. uzdevums. Iedomājies, ka esi literatūras kritiķis!

Pēc Tūves Jānsones stāstu motīviem izdotā grāmata “Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā” ir piedzīvojumiem pilna lasāmviela ar spilgtām ilustrācijām, kas iepazīstina ikvienu grāmatas lasītāju ar trollīšu ģimeni un kopā ar viņiem aizved neaizmirstamā ceļojumā uz Vientuļo salu. *Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? - Man patika, ka trollīša Mumina ceļojums uz Vientuļo salu norisinājās neparastos apstākļos - ar laivu un mēnessgaismā. Ļoti patika trollīša piedzīvojumu gars un atrastais dārgums, kas laistījās mēnessgaismā. *Vai bija lietas, kas tev grāmatā “Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā” nepatika? - Man nepatika, ka Mumins lēca tumšā jūrā viens pats - tas ir nevis drosmīgi, bet bīstami. Tie, kas palika laivā, par viņu ļoti uztraucās, jo varēja notikt kas slikts. *Vai būtu darījis ko savādāk kā trollītis Mumins? - Es noteikti nebūtu lēcis ūdenī, bet dārgumus pameklētu Vientuļās salas pludmalē. *Kādu atziņu ieguvi - ko saprati izlasot šo grāmatu? - Man liekas, ka nav nepiemērotu apstākļu, lai darītu to, kas iecerēts. Ļoti iespējams, ka piedzīvojums izdosies daudz jaukāks, ja viss nenotiks kā plānots. Grāmata “Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā” ļauj doties piedzīvojumā ar trollīti Muminu un viņa ģimeni, kā arī saprast, ka īstie dārgumi ir cilvēki mums līdzās - ja blakus ir mūsu mīļie, jebkurš piedzīvojums noteikti izdosies.

3. uzdevums. Uzzīmē filmas pirmizrādes afišu par izlasīto grāmatu!

Urrā tētim Obergam!

Gunilla Bergstrema

1. uzdevums. Kā Tu reklamētu un ieteiktu grāmatu saviem draugiem!

“Mans draugs! Ja nezini, ko uzdāvināt tētim dzimšanas dienā, izlasi grāmatu un uzzini!” Maniem draugiem vajadzētu izlasīt Gunillas Bergstremas grāmatu “Urrā tētim Obergam!”, jo: 1. tajā var noskaidrot vairākas dāvanu idejas, ko dāvināt tētim dzimšanas dienā; 2. grāmatā var atrast padomus, kā iepriecināt tēti, ja nav naudas; 3. izlasot grāmatu saproti, ka gatavošanās dzimšanas dienai var būt tik pat aizraujoša kā pašas svinības.

2. uzdevums. Iedomājies, ka esi literatūras kritiķis!

Gunillas Bergstremas grāmata “Urrā tētim Obergam!” ir krāšņi ilustrēta, aizraujoša lasāmviela gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo katru gadu tiek svinētas dzimšanas dienas, aktualizējot vienu no svarīgākajiem jautājumiem: “Ko lai uzdāvina?”. *Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? - Grāmatā tika doti vairāki padomi, ko izmantošu gatavojoties sava tēta dzimšanas dienai. Lūgšu padomu mammai un gatavošos kopā ar saviem brāļiem, tā pat kā Alfons ar draugiem, tad dāvanu gatavošana būts tik pat satraucoša, kā dāvināšana. *Vai bija lietas, kas tev grāmatā “Urrā tētim Obergam!” nepatika, vai būtu darījis ko savādāk kā Alfons? - Nebija tādu lietu, kas nepatika. Man liekas, ka Alfons visu darīja pareizi, jo labāk noskaidrot, ko jubilārs vēlas saņemt, nevis uzdāvināt dāvanu, kas viņam nepatiks. *Kādu atziņu ieguvi - ko saprati izlasot šo grāmatu? - Katrs ir pelnījis saņemt dāvanu dzimšanas dienā, taču tai nav jābūt dārgai. Pats galvenais ir dāvanu dāvināt no visas sirds, tad tā noteikti sagādās prieku! Grāmata “Urrā tētim Obergam!” ļauj ieskatīties bērnu plašajās sirdīs un viņu nopietnajā pieejā ikdienišķām situācijām - tā ir sirdssilta, prieka un pārsteigumu pilna lasāmviela, kas rada vēlmi iepriecināt citus.

3. uzdevums. Uzzīmē filmas pirmizrādes afišu par izlasīto grāmatu!

Divi rūķīši

Edgars Dūmiņš

1. uzdevums. Kā Tu reklamētu un ieteiktu grāmatu saviem draugiem!

“Mans draugs! Ja tev ir brālis vai māsa, ar ko kopā ik dienu iepazīt pasauli, tad šī grāmata ir domāta tev!” Maniem draugiem vajadzētu izlasīt Edgara Dūmiņa grāmatu “Divi rūķīši”, jo: 1. grāmatā aprakstītā rūķīšu ikdiena pamāca, kāda ir īsta un patiesa draudzība; 2. tā parāda, ka darboties kopā ar kādu vienmēr ir jautrāk nekā vienam pašam; 3. izlasot grāmatu var saprast, kā labāk rīkoties dažādās dzīves situācijās.

2. uzdevums. Iedomājies, ka esi literatūras kritiķis!

Edgara Dūmiņa “Divi rūķīši” ir grāmata par draudzību, kas, ar tajā atainotajiem dažādajiem sadzīves notikumiem un to ilustrācijām, parāda, ka draudzība ir galvenais spēks, kas vairo pasaulē labestību. *Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? - Man patika, ka rūķīši visus darbiņus darīja kopā draudzīgi. Arī mēs ar brāļiem spēlējamies un darbojamies kopā un tas ir jautrāk nekā vienam pašam. *Kā tev liekas, kurš no diviem rūķīšiem vairāk līdzinās tev? - Tas noteikti ir Kukū, jo viņš, tā pat kā es, ir vecāks un gudrāks par Tutū. Es, tā pat kā Kukū, vienmēr pamācu jaunāko brāli un dažreiz palīdzu mammai pieskatīt arī pašu mazāko brāli. *Vai bija lietas, kas tev grāmatā “Divi rūķīši” nepatika, vai būtu darījis ko savādāk kā Kukū? - Man patika visi rūķīšu stāstiņi! Atšķirībā no Kukū, es esmu mazliet palaidnīgāks un droši vien saviem brāļiem nebūtu devis tik labus padomus. *Kādu atziņu ieguvi - ko saprati izlasot šo grāmatu? - Ir jābūt draudzīgam un jāpamāca mazākie bērni, kā darīt labāk. Visas neskaidrās situācijas vienmēr mierīgi jāizrunā vai jāprasa padoms pieaugušajiem, tad nebūs strīdu. “Divi rūķīši” sniedz dažādus padomus, kuros noteikti jāieklausās katram lasītājam - gan lielam, gan mazam - jo, tikai darbojoties kopā, mēs varam padarīt pasauli labāku.

3. uzdevums. Uzzīmē filmas pirmizrādes afišu par izlasīto grāmatu!